• stratch-appels
 • stratch-vogels
 • stratch-voetbal
 • Wensen zijn voorgevoelens

  van hetgeen je in staat bent daadwerkelijk te realiseren. -Goethe
 • Two monologues

  do not make a dialogue.
 • Zonder doel

  kén je niet scoren! - Johan Cruyff

“Jezelf serieus nemen”

Eveline Aendekerk:

In Bolivia ben ik geïnspireerd geraakt door het thema Leiderschap & Jongeren. Ik heb met verbazing kennis genomen van het onderwijssysteem daar: overschrijven wat de juf op het bord schrijft.

Portret Eveline Aendekerk - fotocredits Bart Muhl

Van kinds af aan word je daar blijkbaar getraind in het klakkeloos volgen van een leider. Ik runde daar de bibliotheek in een plaatselijke school. Ik had zo mijn ideeën en idealen om daar te gaan werken. De werkelijkheid was dat 70 kinderen dagelijkse luidruchtige om SHREK-video's schreeuwden. Na een week besloot ik een andere aanpak op basis van 'wat vind ik leuk, wat kan ik'. Het werd iets met bloemen. Fascinerend om te zien wat het zelf ontdekken en het verkrijgen van inzicht in dagelijkse dingen doet met het zelfvertrouwen van kinderen. Op basis van die ervaring heb ik samen met de leerkrachten een lesprogramma ontwikkeld wat kritisch denken stimuleert. Toen ik wegging is er iemand uit Bolivia aangenomen die nog steeds met elke klas één uur in de week in de bibliotheek aan de slag gaat met vragen waarop de juf het antwoord niet dicteert. Waar je zelf op zoek gaat naar jouw antwoord. En daar met elkaar het gesprek over aangaat.

Ik ben altijd het vlijtige meisje geweest. Thuis, op school, in mijn werk. Altijd doen wat er van je verwacht wordt. Of doen wat je denkt dat er van je verwacht wordt. Het heeft me zowel bij KPMG als bij Lost Boys veel gebracht. Veel 'buitenkant', waar ik ook zeker van hou. Maar ik miste de diepgang. Wat ik deed vond ik er zo rond mijn 35e niet echt meer toe doen. Uiteindelijk durfde ik te ademen in de vraag wat ik zelf ga achterlaten op deze aarde. Ik wilde mijn talenten gebruiken om iets terug te geven aan de wereld. Ik heb mijn baan opgezegd om te luisteren naar mezelf. Wat wil ik werkelijk? Voor het eerst in mijn leven ben ik alléén op avontuur gegaan. Drie weken Spanje met slechts 1 gesprek met een ander op een terrasje. En vanaf toen gold het principe van de synchroniciteit. Alles wees naar Bolivia.

Vitaliteit ontstaat daar waar vrijheid heerst. De vrijheid om te kiezen. Om te leren. Om te ontdekken. Om buiten de gebaande paden te treden. Om verder te groeien. In Dance4Life krijgt die vrijheid vorm. Veel meer dan een organisatie is het een beweging, een movement. Over de essenties van het leven. Over seksuele rechten en gezondheid. Gebaseerd op de kracht van het individu. Op het gegeven dat een ieder verandering kan realiseren. Be the change you want to see. Tegen de onverschilligheid. De jongeren die in onze programma's actief zijn, dat is de kern. Je identificeren met het doel van de organisatie; dat is het allerbelangrijkste. Helderheid in de ambitie, geeft helderheid in wat je kunt doen. Wij bieden als internationale organisatie enkel ondersteuning en stimuleren initiatieven. Hoe groter de beweging, hoe kleiner en beperkter onze staforganisatie zijn kan.

Ik zie mezelf als degene die de verbindingen maakt. Ik ben niet zozeer een directeur-directeur. Zo iemand met een eigen kamer, die alles delegeert en geen verantwoording aflegt... Ik heb als adviseur en manager heel wat zieke organisaties meegemaakt. Waar de directie niet uitdraagt waar het in essentie om gaat. Waar geen respect is voor diversiteit. Of waar enkel 'groter groeien' als missie geldt. Hoe kan groter groeien nu een doel zijn? Hoe kun je je nu met een dergelijk organisatiedoel identificeren? Ik heb aan mezelf gemerkt dat ik van dergelijke organisaties een stuk onvriendelijker wordt. Met als grote frustratie het systeem in je eentje niet te kunnen veranderen... Die continue strijd, tot heftige ruzies aan toe... Na 6 jaar ben je dan echt wel op. In mijn yogaklas komen geregeld overspannen en gesneuvelde strijders. Neem je zelf eens serieus denk ik dan vrolijk.

Eveline Aendekerk
Directeur Dance4Life International
www.dance4life.nl

Fotocredits Bart Muhl