• stratch-voetbal
 • stratch-appels
 • stratch-vogels
 • Zonder doel

  kén je niet scoren! - Johan Cruyff
 • Wensen zijn voorgevoelens

  van hetgeen je in staat bent daadwerkelijk te realiseren. -Goethe
 • Two monologues

  do not make a dialogue.

“Alles is perceptie”

Job Leene:

Ik ben dol op creëren. Als tekstschrijver creëer ik elke dag. Met bijna geen grondstoffen maken we als bureau iets uit niets. Creëren we waarde. Dat maakt werk betekenisvol voor een ieder van ons.

Portret Job Leene

We zijn met maatschappelijk relevante onderwerpen bezig. We gaan voor de inhoud. Complexe vraagstukken. We lopen niet echt warm voor een nieuwe shampoo... Voordat ik voor mezelf begon heb ik negen weken vrijgenomen om te bepalen wat ik werkelijk wilde. Op de derde dag wist ik het eigenlijk al: een eigen zaak en een huis in Frankrijk.

Drie jaar lang stond er een foto van een Frans boerderijtje op mijn bureau. Drie jaar lang zette ik een bedrag opzij. In 2004 liep ik tegen dit huis aan en viel alles op zijn plek. Dit huis weerspiegelt de drie belangrijkste aspecten van mijn rol binnen ons bureau: rust behouden, vertrouwen uitstralen en vooruitkijken. Ik ben altijd een half jaar verder in gedachten. Ik zie heel veel. Meer dan men denkt. Met managen, harde commercie en financiële targets heb ik niets... Ik werk met 'zachte hand' en stuur veelal op gevoel. Toch moet je zo nu en dan op je strepen gaan staan. Iemand ergens duidelijk op aanspreken, een knoop doorhakken. Het wordt van je verwacht maar ik doe 't alleen als het écht nodig is.

Voor het succes van ons bureau is het van belang om met veel verschillende mensen te werken. Die verschillen moet je herkennen, erkennen en waarderen. Eenvormigheid is funest, je hebt diversiteit nodig om een klant goed te bedienen. Zo creëer je ook dynamiek zodat mensen uit zichzelf in beweging komen, initiatieven nemen, gaan innoveren en verbeteren. We geven, binnen kaders, heel veel vrijheid. Een enkeling kan daar niet mee omgaan, heeft meer houvast nodig. In sollicitatiegesprekken letten we daarop: kan hij/zij hier aarden? Wat voor nieuws brengt deze persoon, hebben wij daar behoefte aan? En wat kunnen wij iemand bieden om eigen ambities te verwezenlijken?

Ik voel goed aan wie we wanneer nodig hebben om de mix van mensen goed in balans te houden. Een goed team creëren is als een goed vuur maken: berkenbast dat snel in vuur en vlam staat. Kleinere takjes en enkele stammen. Zo opgestapeld dat het lang en rustig brandt. Voorkomen dat het te snel gaat. Tijd geven. Zo nu en dan herschikken als het vuur dreigt te doven. Zorgen voor voldoende zuurstof (geld). En vooral genieten van de warmte en de gloed. Ik heb vaak stilgestaan bij de vraag: 'Wat als het een succes wordt?'. Dat was een reëel 'risico'. Tegelijk: groei moet geen doel op zich zijn, maar de klussen die we willen doen en het type klanten dat we willen bedienen vereist de omvang die we nu hebben bereikt. Je moet je ook niet verzetten tegen de stroom, maar wel zorgen dat je goed door een periode van groei of juist crisis heenkomt. Alert blijven. Altijd nog beter worden in wat we al te bieden hebben. Dat is gezond groeien.

Ik leef in het besef dat er niet één waarheid is. Alles is perceptie. Jouw interpretatie. De uitdaging is elkaar écht te begrijpen. Ik leer collega's niet op gedrag te reageren, maar op de intentie erachter. Als je díe kent, kun je iemand veel beter helpen en heb je veel meer invloed.

Job Leene
www.leenecommunicatie.nl