• stratch-vogels
 • stratch-appels
 • stratch-voetbal
 • Two monologues

  do not make a dialogue.
 • Wensen zijn voorgevoelens

  van hetgeen je in staat bent daadwerkelijk te realiseren. -Goethe
 • Zonder doel

  kén je niet scoren! - Johan Cruyff

“Geluk belangrijker dan geld”

Marius Wijers:

Het bijzondere bij ons op de boerderij in de Achterhoek was, dat ik daar niet alleen ben opgegroeid met mijn broer en zus en ouders. Mijn Opa en Oma woonden bij ons in. Een hardwerkend bestaan, waarin zijn belangrijker was dan hebben.

Portret Marius Wijers

Geld was er om van te leven. Maar als ik mag kiezen gaat geluk voor. Nu heb ik met mijn huidige inkomen makkelijk praten, maar geluk is altijd wel mijn oriëntatie geweest. Als ik bij vrienden uit mijn jeugd ben, dan zie ik hoe ik me heb ontwikkeld. Ik geloof dat je voor een belangrijk deel zelf kunt beïnvloeden wie je bent en wat je kunt. Ik ga er voor het gemak van uit dat zowel in goede als slechte tijden het altijd aan jezelf ligt. Wat dat betreft ben ik een echte liberaal: ik geloof in de kracht van het individu. Niet alleen voor jezelf gaan. Ook voor elkaar. Wat je voor anderen doet, doe je ook voor jezelf. Dat maakt ook dat ik ondernemen zo spannend vind. Dat geeft me echtplezier. Dat is een mentaliteit als in topsport.

Ik heb veel met sport. Ik kan bijna emotioneel worden van topprestaties in de sport! Zelf sport ik veel. Ik heb dat nodig. Ik heb altijd de behoefte gehad om uit de bestaande cirkel te stappen. Mijn eigen weg te gaan. Naast vitaliteit en intelligentie is daarbij ook een zekere slimheid nodig. De vaardigheid om je kennis en kunde in te zetten om iets te bereiken. Voor mij is het belangrijk om een rol te hebben. In het leven, en ook in mijn werk. De rol van bestuurder past me goed en heeft me bewust gemaakt van mezelf en het belang van goede mensen om je heen.

Goede mensen durven verantwoording af te leggen over resultaten. En zijn bereid zich continu te ontwikkelen. Dat is wezenlijk voor de vitaliteit en het succes van een organisatie. Wij delen veel in onze organisatie: naast kennis vooral ook een houding, een cultuur. We nemen mensen aan die bij ons passen en bereid zijn te leren en door te groeien. Voor iemand die alleen een baan en verder geen gedoe wenst, hebben we geen plek.

In veel managementboeken en organisaties wordt er gehamerd op klantgerichtheid. Ik stel het organisatiebelang boven het klantbelang. Wij doen als adviseurs en accountants niet altijd alles wat een klant vraagt. We worden ons steeds bewuster van onze eigen verantwoordelijkheid. Onze eigen identiteit wordt sterker. Dat betekent ook afscheid nemen van klanten. En ook van medewerkers als blijkt dat die onze identiteit niet (meer) versterken.

De vraag naar mijn ambitie vind ik –net zoals veel anderen merk ik- best lastig. Als ik het mag duiden streef ik meer en meer naar 'een club om trots op te zijn'. Een organisatie is meer dan een optelsom van systemen en procedures met een verzameling mensen. Een club is voor mij een organisatie die leeft, die voelt als familie. Belangrijker voor mij dan de 50 kantoren, is wat ik voel bij de mensen. Ik weet vaak niet waar het in zit. Maar in bepaalde kantoren dan voel ik het. Dat familiegevoel versterken en onze identiteit verder voeden dat is wel wat ik werkelijk wens.

Ik heb respect voor mensen die in lastige situaties het hoofd koel houden en besluiten durven nemen. Zoals Angela Merkel. Dat is voor mij een toonbeeld van leiderschap. Een vrouw met een verhaal. Ik zoek mensen met een verhaal. Ook bij ons. Mensen waar het verhaal van onze organisatie bij past. Zelf je verhaal kunnen vertellen is essentieel voor leiderschap. Niet alleen via formele kanalen communiceren. Boven jezelf uitstijgen en standvastigheid tonen. Zo simpel wil ik leidinggeven.

Marius Wijers
Raad van Bestuur Acconavm
www.acconavm.nl