• stratch-appels
 • stratch-vogels
 • stratch-voetbal
 • Wensen zijn voorgevoelens

  van hetgeen je in staat bent daadwerkelijk te realiseren. -Goethe
 • Two monologues

  do not make a dialogue.
 • Zonder doel

  kén je niet scoren! - Johan Cruyff

“Challenge & Support”

Patrick Niels:

Het lijkt in Nederland wel de gewoonte om veel en vaak te zeuren. Vooral na enkele jaren in Amerika gewerkt te hebben viel me dat op. Kijken naar wat er niet is. Praten over het vermeende tekort. Vooral nauwelijks laten zien waar je trots op bent.

Portret Patrick Niels

Wat mijn betreft mag elke verandering van bedrijfscultuur daar over gaan. Voor mij persoonlijk is dat anders. Ik ben ontzettend trots op de prestaties die wij de afgelopen jaren met elkaar geleverd hebben. Ondanks crises en na jaren van een stagnerende markt, groeit de betrokkenheid van onze mensen. Ondanks de noodzakelijke cost-cutting. In de onlangs DSM-breed gehouden engagement survey scoorde onze businessunit met 81% als een van de hogere.

Ik kan daar ongelofelijk van genieten. Het stellen van financiële targets alleen heeft nauwelijks effect. Dat inspireert niet. Daar zit geen passie en geen emotie in. Wij willen ons onderscheiden door te innoveren, in een markt die vrijwel verzadigd lijkt te zijn. Ik daag mezelf, onze managers en medewerkers uit bezig te gaan met de vraag wat innovatief werken voor ieder persoonlijk betekenen kan. Dat maakt een algemeen beleid concreet. Dat maakt ook dat elk van ons wordt uitgedaagd om zichzelf heldere doelen te stellen. Doelen die passen bij ieders eigen passie. Die ruimte geven aan managers en medewerkers maakt onze onderneming in mijn ogen vitaal en succesvol.

Voor mij en veel van onze medewerkers geeft het een enorme drive om de wereld beter te kunnen maken. Om nieuwe toepassingen en technieken te vinden met minder schadelijk effecten voor mens en milieu. Onze poedercoatings toepassen op andere materialen dan metaal is waar we voor gaan. Dat we als DSM nummer 1 scoren in de Dow Jones Sustainability Index bevestigt onze kracht en mogelijkheden. Ik geloof heilig in onze technologieën en in de inventiviteit van onze mensen. Ik ga dan ook vol vertrouwen en met veel energie voor onze gedeelde ambitie: 'shaping powder'! Een ambitie moet vooral simpel zijn. Het consistent uitdragen van onze ambitie en visie zie ik als mijn hoofdtaak als leider.

Vertrouwen geven en integer handelen, vormen de voorwaarden voor leiderschap. Niet dat dat altijd makkelijk is. In een bedrijf spelen ook politieke aspecten een rol. Balanceren is de kunst. Mijn motto met betrekking tot leidinggeven is 'challenge & support'. Mensen uitdagen het beste van zichzelf te geven door stretching strategies te ontwikkelen en te realiseren. En vooral het werken mogelijk te maken door tijdig de juiste faciliteiten, middelen en ondersteuning beschikbaar te hebben. Dat is voor mij de essentie.

Patrick Niels
Business Unit Director
DSM Powder Coating Resins
www.dsm.com