• stratch-appels
 • stratch-vogels
 • stratch-voetbal
 • Wensen zijn voorgevoelens

  van hetgeen je in staat bent daadwerkelijk te realiseren. -Goethe
 • Two monologues

  do not make a dialogue.
 • Zonder doel

  kén je niet scoren! - Johan Cruyff

“Invloed, geen control”

Peter Haarms:

Ik was het zwarte schaap in de familie. Alle eigenschappen waarom ik bekend sta, hadden mijn broer en drie zussen in het kwadraat. In ons gezin moest je snel lullen en gevat zijn anders was je beurt voorbij.

Portret Peter Haarms

Alles werd heftig bediscussieerd bij ons thuis. Anderen dachten dat we ruzie hadden. Mijn vader riep dan: 'het is geen ruzie, dit is discussie!'. Die sociale betrokkenheid kenmerkt ons allemaal. De gedrevenheid en ambitie hebben we van onze moeder. Slim genoeg om te leren, moest ze met 12 jaar gaan werken.

Onze vader leerde ons nieuwsgierig te blijven. Die man was overal in geïnteresseerd. Hij was 40 jaar ouder dan ik. Geboren in 1922. Werkte zijn leven lang als machinewerker. In de weekeinden wandelden we door Amsterdam en liet hij ons alles zien. Geveltjes kijken. Grachten. Onze Lieve Heer op Zolder. En ook gedichten. Ajax. We gingen overal naar toe. Die man was overal in geïnteresseerd. Hij heeft me nieuwsgierig gemaakt.

In dit deel van de stad voel ik me thuis. Centrum Oost. Rond de Muiderpoort. Het Tropenmuseum. Hier kom ik vandaan. Dit was mijn dorp. Amsterdam is niet 1 stad, maar een verzameling van vele dorpen. Wij kenden twee soorten mensen: mensen met geld en mensen zonder geld. Mijn vader was de zoon van een bakker, later een bijstandstrekker. Een bullebak van een kerel. Die voor de grap 4 balen meel van elk 50 kilo torste. Eén tussen zijn benen, één onder elke arm en één droeg hij met zijn tanden. Als je die man tegenkwam, ging je een blokje om. De zwarte sokken die hij van de bijstand kreeg hadden een rode rand. Het plaatje op zijn fiets had een gat. Iedereen zag dat hij van de bijstand leven moest.

Mijn vader was geïnteresseerd in mensen. In ons. In mij. Ik heb nooit druk gevoeld. Hij heeft nooit gepusht. Hij zei: begin maar met het atheneum, je kan altijd nog minder. Door hem vind ik leren leuk. Ik leer de hele dag. Als iemand zegt: 'ik heb een goed idee!' ben ik al enthousiast. Hoe nodig je uit. Daar gaat het om bij leidinggeven. Uit het defensief blijven. Enthousiast zijn over andermans idee. Of zeggen dat je het niks vindt. Dat werkt.

Mensen invloed geven. Dat maakt het leuk. Daar kom je je bed voor uit. Met elkaar een helder doel stellen wat je bereiken kunt. Dat is de kunst. Dan werkt mijn divisie het beste. Mijn UWV, dat is het werk van 1000 mensen. Die mensen betrekken en invloed geven. Daar maak ik tijd voor. Dat gezamenlijke doel schept rust, richting en vertrouwen. Geef mensen invloed, dan heb je geen control nodig.

Wat gebeurt er in de top van een organisatie? Alles wordt verpolderd. Veel wordt verpest. Veel leiderschap loopt weg en wordt vervangen door 'draagvlak krijgen'. Die politieke kant van organisaties mag ik niet zo. Net als managers die alles zelf het beste weten. Die hebben dus niemand nodig. Die nodigen niemand uit. Ook ik ervaar soms te weinig tijd om leiderschap effectief te maken. Niet dat ik bang ben om te blunderen. Ik heb alle blunders als kind al eens begaan. Bij ons thuis, op school of bij het basketballen werd je direct gecorrigeerd. En ontdekte ik dat je fouten prima overleeft. In de sport leerde ik uit te gaan van het goede. Ook in organisaties zetten wij in Nederland vaak aan om beter je best te doen en harder te werken. Van de Amerikaanse basketbalcoach Daimon Crump leerde ik om uit te gaan van het gewenste resultaat. Hij zegt gewoon: Be strong. Don't get sloppy! Het zal je maar gezegd worden. Reken maar dat je dan presteren gaat.

Ik loop vaak over de gangen en dan voel ik: het bruist! Dan zie ik mijn motto 'resultaat met plezier' gerealiseerd. Dan voel ik de energie. Dan stroomt de passie en de gedrevenheid door de organisatie. En door mij. Zo simpel is het. Resultaat met plezier. Ja, daar gaat het om.

Peter Haarms

Directeur K&S UWV
www.uwv.nl