TeamTopics: maak je team sterk!

Elkaar op makkelijke, speelse en doeltreffende manier beter leren kennen. Om daarmee de samenwerking in je team te bevorderen.

Teamtopics Leer Kennen
Teamtopics Bevorder Samenwerking
Teamtopics Vind Ambitie
Teamtopics Versterk Vertrouwen

Dat is het doel van de honderd unieke vragen van TeamTopics. Met elkaar in gesprek raken, om de gemeenschappelijke ambitie te vinden en het onderlinge vertrouwen te vergroten. Dat maakt je team sterk! De honderd vragen zijn verdeeld in vier categorieën, gebaseerd op de inzichten van de grondlegger van de analytische psychologie Carl Gustav Jung (1875 – 1961). Met deze vier setjes van 25 vragen komen de rationele, emotionele, spirituele en fysieke aspecten ter sprake in de vier ‘archetypische’ kleuren:


Blauw

'wat heb je?'
voor jou belangrijke bezittingen en zekerheden.

Rood

'wat doe je?'
voor jou belangrijke activiteiten en successen.

Geel

'wat wil je?'
voor jou belangrijke wensen en toekomstvisies.

Groen

'(met) wie ben je?'
voor jou belangrijke relaties en waarden.


Hoe speel je TeamTopics?

TeamTopics is niet louter een tijdverdrijf. Het is een serieus spel dat geen verliezers kent. Iedereen kan er alleen maar mee winnen. Het geeft zowel ontspanning in de groep, als diepgang in het gesprek. De spelregels bepaal je zelf, in onderling overleg. Er is geen goed en fout. Alle antwoorden zijn goed. Je zult verrast zijn, hoe snel er 'open' en eerlijk gesproken wordt. Ook over vragen die je zonder kaartje nooit ter sprake zou hebben gebracht.

Onze gouden regels:

Hoewel je wordt uitgedaagd te antwoorden, staat het je vrij om dat niet te doen.
Ook kies je zelf of je spreekt over jou als privépersoon of over jezelf in relatie tot je werk.
Ieder bepaalt zijn eigen grenzen en respecteert de grenzen van de andere deelnemers.

We geven graag enkele suggesties hoe je deze kaarten kunt gebruiken. Heb je er zelf ook idëeen over of ontstaat er in jouw team, familie- of vriendenkring een andere passende werkwijze? Stuur dan even een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We horen graag van je! 

Pin It

Spelsuggesties

Dagvoorzitter

Neem de kaartjes mee naar een vergadering, congres of workshop die jij leidt. Geef eenieder (of de sprekers op het congres) bij wijze van introductie een kaartje ter beantwoording, alvorens hij of zij gaat presenteren. Zo toont ieder zich (ook) persoonlijk.

Speeddaten

Stop van elke kleur een kaartje in een envelop. Deel de enveloppen uit aan twee- of drietallen die aan een tafeltje zitten. Beantwoord beurtelings de vragen in een beperkte tijd. Is de tijd om, doe dan de vragen terug in de envelop en schuif door naar de volgende tafel. De envelop met vragen blijft op tafel liggen. Wisselende tweetallen of drietallen ontstaan als je één persoon laat zitten, één naar links en/of de ander naar rechts laat doorschuiven. Je kunt natuurlijk ook de enveloppen doorgeven.

Delen

Verdeel de kaartjes over de aanwezigen. Lees de vragen voor jezelf. Geef beurtelings een kaartje met een vraag aan iemand waarvan jij vind dat die vraag bij hem of haar past. Of geef iemand een vraag, waar je nieuwsgierig bent naar juist zijn of haar antwoord. Degene die de vraag krijgt, is de volgende om te delen.

Informeel

Leg de kaarten 'gewoon' op tafel tijdens of na het eten. Of als je gezellig met elkaar op de bank of aan de bar zit. Je kan de kaarten geschud in een mandje leggen. Of je zet de kaarten gesorteerd per kleur in een apart te bestellen houdertje (www.stratch.nl). Pak om de beurt een kaartje en beantwoord de vraag.

Formeel

Laat de kaarten gesorteerd of ongesorteerd op de vergadertafel, je bureau of eettafel staan. Open elke vergadering of bijeenkomst door een ieder één kaartje te laten pakken om die zelf te beantwoorden of om aan een ander te geven. Geef eenieder ongeveer één minuut de tijd (of meer, als het verhaal of de persoon daarom vraagt) om te reflecteren op de vraag.

Pakken/geven

Pak (of geef aan een ander) beurtelings een kaartje van een kleur die je aanspreekt. Je kunt aan het begin de kleuren toelichten. Wil je meer spreektijd per persoon, laat ieder dan een kaartje van elke kleur pakken. Je kan ook de kaarten schudden en willekeurig één of meerdere kaartjes pakken. Vraag je tijdens het spel eens af: welke categorie vragen valt je gemakkelijk? Welke categorie vind je lastiger? Je kan variëren door allemaal per ronde een bepaalde kleur kaartje te pakken. Of ieder pakt in elke ronde vier kaartjes: van elke kleur één.